Csízió

Csízió (164)

2014. március 30. vasárnap, 14:00

A szabadság

Azt mondták: "Nem vagyunk senkinek sem alávetve..."
Elegük volt abból, hogy függőségben éljenek, mint például azok a hajóikban űlők, akiket a szél fúj, amerre akar.

Így bevonták a vitorlákat, levágták az árbócokat, szétszagatták a vásznakat.
Szabadok akartak lenni.

Az evezőket is kihajították a hajóból, továbbá a kormányost tanácsaival együtt, az iránytűt és minden készüléket, amelyet kezelniük kellett.
Szabadok akartak lenni.

hajo1

Csak ne függjenek senkitől, ne kelljen semmilyen irányt tartaniuk, vagy égtájhoz igazodniuk, ne tartozzanak egyetlen országhoz sem, ne legyen kikötő az úti cél.
Fő a szabadság!

Az emlékeiket meg a hitüket is a tengerbe vetették. Így most már függetlenül és tájékozódás nélkül sodródtak.

De még mindig a víz hordozta őket. Erre nem gondoltak.

2014. február 04. kedd, 11:22

Telefonálás Istennel

A mai ember nyelvén az imádságot az Istennel való telefonbeszélgetésnek is lehet nevezni. Ehhez a következő találó szabályokat rendelik:

1. Ügyelj a megfelelő hívószámra! Ne feledd: egy igaz Isten van - és rengeteg téves kapcsolás...
2. Ha a telefon foglaltat jelez, ne ess kétségbe! Kíséreld meg újra! A foglalt jelzés is jelzés Isten részéről; gondolkozz el azon,hogy ezzel mit akar a tudtodra adni.
3. Semmilyen telefonbeszélgetés nem lehet pusztán monológ! Ne beszélj megállás nélkül, hanem figyelj arra is, hogy Isten mit akar mondani.
4. Ha megszakad a vonal, biztos lehetsz abban, hogy a hiba nem a másik félnél van. Vizsgáld meg, hogy nem te szakítottad-e meg a kapcsolatot! Ha igen: mielőbb tárcsázz újra!
5.Ne szokj rá, hogy Istent csak vészhelyzetben riasztod a segélyhívó-vonalon!
6. Ne csak csúcsidőn kívül és hétvégeken hívd Istent, hanem telefonálj csúcsidőben, azaz hétköznap is! Munkaidőben is lehet egészen rövid hívásokat intézni Vele.
7. Végül ne feledd: Isten mindig "zöld számon" érhető el, azaz a Vele való telefonálás mindig ingyenes!

imadkozas

2014. január 03. péntek, 16:43

Életmentő állomás

Sziklás tengerparton, ahol a hajók gyakran zátonyra futottak, csak egy kis omladozó életmentő állomás állt. Egy kunyhóból és egy csónakból állt az egész, de az a pár ember, aki ott dolgozott, nagyon elkötelezett volt.

Szemüket állandóan a tengeren tartották, magukkal és biztonságukkal nem törődve, félelem nélkül tengerre szálltak a vihar kellős közepén, ha egy hajótörésnek csak a legkisebb hírét vették. Sok életet mentettek meg így, és az állomás híres lett.eletmento_allomas

Ahogy az állomás híre nőtt, úgy nőtt a környék lakosainak is a vágya, hogy valahogy kapcsolatba kerüljenek annak nagyszerű munkájával. Nagylelkű adományaik és önkéntes munkájuk új tagok jelentkezését eredményezte, új csónakokat vettek, és új személyzetet képeztek ki. A kunyhó helyére is egy kényelmes épület épült, ami a tengerből kimentett hajótöröttek minden szükségletét kielégítette, és természetesen, mivel hajótörés nem történik minden nap, közkedvelt hellyé vált, egyfajta helyi klubbá.

Ahogy telt az idő, a tagok annyira belemerültek a társasági életbe, hogy szinte semmi kedvük sem maradt az életmentéshez, bár a jelvényükön továbbra is ott díszelgett az életmentő mottó. Valójában, ha néhány embert mégis kimentettek a tengerből, az csak nyűg volt számukra, mert a hajótöröttek piszkosak és betegek voltak, összepiszkolták a szőnyegeket és a bútorokat.

Nemsokára a társasági élet eseményei annyira megszaporodtak, az életmentő tevékenység meg olyan kevés lett, hogy az egyik gyűlésen összetűzésre került sor. Néhány tag azt hangsúlyozta, hogy illene visszatérni eredeti céljukhoz és tevékenységükhöz. Szavazásra került sor, s a bajkeverőket, akikről kiderült, hogy igencsak kisebbségben vannak, távozásra kérték fel.

El is mentek. Kissé lejjebb a parton olyan önzetlenséggel és bátorsággal folytatták tevékenységüket, hogy nemsokára hősiességüknek híre kelt. Erre aztán a taglétszámuk megnövekedett, a kunyhójukat felújították, és lelkesedésük kialudt. Ha valaki ma arra a környékre vetődik, jó néhány exkluzív klubot talál a part mentén. Mindegyik jogosan büszke az eredetére és a hagyományaira. A hajók még most is zátonyra futnak arrafelé, de azzal már nem nagyon törődnek.

Gyerekek a szeretetről! (pps)

"Évek óta azt halljuk, hogy kiüresedett a karácsony. Az ünnepeink azonban olyanok, amilyenek mi vagyunk. Ha bennünk támadt egy hiány vagy űr, ha a mi érzékenységünk megkopott, az a karácsonyainkon is tükröződik. Ilyenkor mondjuk, hogy az ünnep mélysége már nem érhető el, csak rohanunk, vásárolunk. Valójában nem a karácsony kopott meg, ez inkább annak az embernek az üressége, akinek hiányzik valami, valaki, és a karácsony sajátos tükröt tart elé. Az ünnepen keresztül csak látványossá válnak ezek a hiányok, problémák. A karácsony üzenetét az tudja jól érzékelni, aki ezt az ünnepet egész évben magában hordozza." Pál Feri

karacsony2

Karácsony jézusmentesítése teljes gőzzel zajlik. Talán azóta folyamatosan zajlik, hogy eljött. Talán soha nem tartalmazott Jézust, csak nyomokban. Talán pontosan erről beszélt, amikor azt mondta, hogy nem fogadták be. Mintha minden kegyes, vagy csak marketingesen meghitt ünnep-gyártásunk is egyszerűen azon dolgozna, hogy elfeledtesse, hogy kiirtsa, hogy elterelje arról a figyelmed, hogy itt valami hiányzik. Valami jézus-érzékenységben szenvedünk, vagy csupán azt hisszük, nem tenne jót nekünk ez az istállóban született, gyakran kellemetlen kérdéseket feszegető, a karácsonyi idillbe oda nem illő ünneprontó alak. Az embert már karácsonyozni sem hagyják nyugodtan, anélkül, hogy jönnének ezzel a megváltásra szoruló vagy témával? Tovább a cikkre

2013. december 08. vasárnap, 15:48

Adventi ima

adventi_ima

2013. október 20. vasárnap, 12:56

Hálás vagyok

A kedvesemért, aki panaszkodik a vacsorára,
mert így az estét velem tölti, és nem valaki mással…

Az adókért, amelyeket ki kell fizessek, mert azt jelenti,
hogy alkalmazott vagyok/van munkahelyem…

A takarításért egy buli után, mert azt jelenti, hogy Barátaimmal tölthettem egy estét…

A ruhákért, amelyek egy kicsit szűkek, mert van elég ennivalóm..

Az árnyékomért, mert kint lehetek a napfényben…

Hogy nyírhatom a füvet, pucolhatom az ablakot, javíthatom a csatornát,
mert azt jelenti, hogy van házam…
hala3
A parkoló helyért a parkoló legmesszibb pontján, mert ez azt jelenti,
hogy tudok járni és még autóm is van…

A nagy fűtés számláért, mert ez azt jelenti, hogy melegben voltam…

Hogy a templomban mögöttem ülő hölgy hamisan énekel,
mert azt jelenti, hogy hallok….

A mosni- meg vasalnivalóért, mert azt jelenti, hogy van ruhám…

Az esti fáradtságért és izomlázért, mert azt jelenti,
hogy tudtam keményen dolgozni…

Hogy meghallom hajnalban az óra csengetését, mert azt jelenti, hogy élek…

2013. augusztus 08. csütörtök, 08:18

A „kell egy…” börtöne

Írta: Max Lucado

Gyere velem, elvezetlek a világ legnépesebb börtönébe. Ebben a börtönben több lakó van, mint ágy. Több fogvatartott van, mint amennyi tányér. Több elítélt van, mint amit a rendelkezésre álló források biztosítani tudnának. Nézzük meg az elítélteket. Túlhajszoltak és alultápláltak.

A falak üresek, az ágyak pedig kemények. Nincs ennél zsúfoltabb és nyomasztóbb börtön a világon, sőt állandóbb sem. A legtöbb börtönlakó soha nem szabadul ki innen. Életfogytig tartó büntetésüket töltik egy nagyon rosszul felszerelt intézményben.

A börtön neve: KELL EGY.

Minden fogvatartottnak kell valami. Akarnak valami nagyobbat. Szebbet. Gyorsabbat. Vékonyabbat. Szűkében vannak valaminek.

Ó, ne gondold, hogy sokat akarnabortonk. Csak EGY dolog kell nekik. EGY új állás. EGY új autó. EGY új ház. EGY új házastárs.

Amikor meglesz ez az EGY dolog, boldogok lesznek. És igazuk van – boldogok lesznek. Amikor megvan az az EGY dolog, akkor elhagyják a börtönt. De aztán... Az új autó illat elillan. Az új állásból régi munka lesz. A szomszéd nagyobb tévét vásárol. Az új házastársnak előjönnek a rossz szokásai. Rövid időn belül az ex-cellatárs visszatér a feltételes szabadlábról.

Hadd kérdezzem meg: börtönben vagy? Ha jobban érzed magad attól, ha többed van, vagy rosszabbul, ha kevesebbed, akkor a válasz: igen. Börtönben vagy, ha a boldogságod attól függ, amit lekötsz, vezetsz, eszel, vagy iszol. Börtönben vagy, ha az örömöd egy házhozszállításnyira, egy átszállásnyira, egy díjnyira, vagy egy átalakításnyira van.

„Természetesen az istenfélelem és az Isten helyes szolgálata valóban nagy haszonnal jár, de csak akkor, ha igazán elégedett vagy mindazzal, amid van" – írta Pál (1 Timóteus 6:6, Egyszerű Fordítás).

Amikor átadjuk Istennek az elégedetlenség ormótlan táskáját, ami mindenben akadályoz, akkor nem csak feladunk valamit, hanem nyerünk is valamit. Isten a batyunk helyett a hála könnyű, tökéletesen ránk szabott, szomorúság-ellenálló táskáját adja nekünk.

Mit fogsz nyerni a megelégedéssel? Lehet, hogy megnyered a házasságodat. Lehet, hogy értékes órákat nyersz a gyerekeiddel. Lehet, hogy visszanyered az önbecsülésedet. Lehet, hogy örömet nyersz. Lehet, hogy hitet nyersz, ami azt mondja: „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm." (Zsoltárok 23:1)

Most próbáld lassan mondani: „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm."
Még egyszer: „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm."
És megint: „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm."

Pszt! Hallod? Azt hiszem én igen. Nem vagyok benne biztos... de mintha a börtönajtót hallottam volna kinyílni... 

Magyar fordítás: ahitatok.hu

 


2013. június 30. vasárnap, 09:48

Lukács evangéliuma 18. fejezet

Az igazságtalan bíró

1Egyszer arról mondott nekik példabeszédet, hogy szüntelen kell imádkozni, és nem szabad belefáradni. 2Így szólt: „Az egyik városban élt egy bíró, Istentől nem félt, emberektől nem tartott. 3Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Elment hozzá, s kérte: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben. 4Egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: Igaz, Istentől nem félek, embertől nem tartok, 5de annyira terhemre van ez az özvegy, hogy igazságot szolgáltatok neki, nehogy végül nekem jöjjön és arcul üssön.” 6Az Úr így szólt: „Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró? 7Hát az Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak? Megváratja őket? 8Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?”

A farizeus és a vámos

9Az elbizakodottaknak, akik meg voltak róla győződve, hogy igazak, s a többieket megvetették, ezt a példabeszédet mondta: 10"Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. 11A farizeus odaállt előre, és így imádkozott magában: Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan, házasságtörő, mint ez a vámos is. 12Kétszer böjtölök hetenként, mindenemből tizedet adok. - 13A vámos megállt hátul, szemét sem merte fölemelni az égre, inkább a mellét verte és könyörgött: Isten, irgalmazz nekem, bűnösnek! - 14Mondom nektek, hogy ez megigazultan ment haza, az nem. Aki magát felmagasztalja, az megaláztatik, aki megalázza magát, az felmagasztaltatik.”

Jézus és a gyerekek

15Gyerekeket vittek hozzá, hogy tegye rájuk a kezét. Amikor a tanítványok észrevették, elutasították őket. 16Jézus azonban odahívta őket. „Hagyjátok - mondta -, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa. 17Bizony mondom nektek, hogy aki Isten országát nem úgy fogadja, mint a gyermek, az nem jut be oda.”

A gazdag ember

18Egy előkelő ember megkérdezte: „Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerhessem az örök életet?” 19Jézus ezt válaszolta neki: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak az Isten. 20Ismered a parancsokat: Ne törj házasságot, ne ölj, ne lopj, ne tégy hamis tanúságot, tiszteld apádat és anyádat.” 21Az kijelentette: „Ezt mind megtartottam gyermekkorom óta.” 22Ennek hallatára Jézus ezt mondta neki: „Egy dolognak még híjával vagy. Mindenedet, amid csak van, add el, s oszd szét a szegények közt, és kincsed lesz a mennyben. Aztán gyere és kövess engem.” 23Amikor ezt meghallotta, igen elszomorodott, mert nagyon gazdag volt.

A gazdagság veszedelme

24Amikor Jézus ezt látta, így szólt: „Milyen nehéz bejutni a gazdagnak az Isten országába! 25Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” 26Erre hallgatói megkérdezték: „Hát akkor ki üdvözülhet?” 27Ezt felelte: „Ami az embernek lehetetlen, az az Istennek lehetséges.”

A lemondás jutalma

28Most megszólalt Péter: „Nézd, mi elhagytuk mindenünket, amink volt és követtünk téged.” 29Jézus így válaszolt: „Bizony mondom nektek: Senki sem hagyja el házát, feleségét, testvéreit, szüleit vagy gyermekeit az Isten országáért, 30hogy ne kapna ezen a világon sokkal többet, az eljövendő másvilágban pedig az örök életet.”

A szenvedés harmadszori megjövendölése

31Akkor félrevonta a tizenkettőt, s így szólt hozzájuk: „Most felmegyünk Jeruzsálembe, s beteljesedik minden, amit a próféták az Emberfiáról megjövendöltek. 32Kiszolgáltatják a pogányoknak, kigúnyolják, meggyalázzák, leköpdösik. 33Aztán megostorozzák, megölik, de harmadnap feltámad.” 34Mit sem értettek belőle. Ez a beszéd olyan homályos volt előttük, nem értették meg, hogy mit akart vele mondani.

A jerikói vak

35Történt, hogy amikor Jerikóhoz közeledett, egy vak koldus ült az út szélén és kéregetett. 36Hallotta, hogy nagy tömeg vonul el arra, megkérdezte hát, hogy mi történt. 37Megmondták neki, hogy a názáreti Jézus halad arra. 38Erre elkezdett kiabálni: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!” 39Akik elöl mentek, csitították, hogy hallgasson. De annál hangosabban kiáltozott: „Dávid fia, könyörülj rajtam!” 40Jézus megállt s szólt, hogy vezessék elé. Amikor odaért, megkérdezte: 41"Mit akarsz tőlem, mit tegyek?” Azt válaszolta: „Uram, hogy lássak!” 42Jézus így szólt hozzá: „Láss! Hited megmentett.” 43Azon nyomban visszanyerte szeme világát és Istent dicsőítve követte. Ezt látta az egész nép s magasztalta az Istent.

2013. június 30. vasárnap, 09:28

Levél egy farizeusnak

Írta: internet

Kedves Farizeus Barátom!
Sajnos egy régi elszámolást kell benyújtanom Neked.

Hát íme:kepmutato

A földön 5052216595 ember él,
ebből: 1212531983 ateista;
marad tehát 3839684612.
Ezekből azonban 899294554 muzulmán,
656788157 hindu,
404177328 buddhista.
Így csak 1879424573 jöhet számításba mint keresztény.
Sajnos, ezek közül 751769829 babonás,
így csak 1127654744 marad.
Ám ezek közül 214254401 valamelyik szektának tagja.
A maradék 913400343 magát ugyan kereszténynek hívja,
de közülük mégis 858596322 nem rendelkezik helyes bűntudattal.
Még mindíg 54804021 marad,
Ám közülük 54606727 csak szimpatizáns.
Az aktív 197294 keresztény közül nem a Biblia szerint él 189403
Így már csak 7891 keresztény marad,
akik közül mégis 7889 túl felszínes.
Végül tehát csak 2 igaz keresztény marad:
Te, meg én,
és miután elolvastam Lukács 18. fejezetét, kezdek lassan Benned is kételkedni.

Egy kortársad


2013. május 20. hétfő, 10:33

Hányféle keresztény van?

Írta: Internet

 • Sötétkamra keresztyén: Hitéletét sötétben éli, hogy más meg ne lássa. (Luk.9.26)
 • Novemberi keresztyén: Közelében az embert a hideg rázza. November hónapja ködös. (1.Kor 13.1)
 • Nézőközönség keresztyén: Ott ül a tribünön, lelkesedik, érdeklődik, de nem vesz részt semmiben. (Péld.20.4)
 • Porcelán keresztyén: Vigyázva kell bánni vele; törékeny, érzékeny, sértődékeny.(Kol. 3.13)
 • Kirakat keresztyén: Szépen mutat…(1Sámuel 16.7)

kalvaria

 • Látszat keresztyén: Egy képet mutat, ami más, mint a valóság. (Mt23.27-28)
 • Névleges keresztyén: Csak a neve az…. (Mt12.33)
 • Tamáskodó keresztyén: Csak azt hiszi, amit lát.(János 20.29)
 • „Isten ments” keresztyén: Péter a szenvedésnek a gondolatától is visszariadt. (Mt.15. 24-25.)
 • Ágaskodó keresztyén: Csak egy fontos kérdést ismer: Ki a nagyobb? Természetesen önmagát tartja a legnagyobbnak. (Mk 10.43-45)
 • Világító lámpás keresztyén: Akinek a világossága úgy fénylik az emberek előtt, hogy azok látván a jó cselekedeteiket dicsőítik az ő Mennyei Atyjukat. (Mt. 5.16)

Te melyik vagy?...

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
3. oldal / 12

Menü

Igehirdetések videón!

youtubelogo

A perc igeverse

Uram, Istenem, hozzád kiáltottam, és meggyógyítottál engem.
A zsoltárok könyve 30:3

Programok röviden

2018.12.30. vasárnap 10:00
Imaóra, istentisztelet
Igehirdető: Meláth Attila

2018.12.31. hétfő 17:00
Istentisztelet
Igehirdető: Meláth Attila
Óév

2019.01.06. vasárnap 10:00
Imaóra, istentisztelet
Igehirdető: Meláth Attila
Úrvacsora

2019.01.06. vasárnap 17:00
Istentisztelet
Igehirdető: Meláth Attila

2018.01.10. csütörtök 18:00
Bibliaóra
Igehirdető: Meláth Attila

2018.01.12. szombat 16:00
Házaskör -Fehérelefánt 1.

2019.01.13. vasárnap 10:00
Imaóra, istentisztelet
Igehirdető: Meláth Attila

2019.01.13. vasárnap 17:00
Istentisztelet
Igehirdető: Merényi Zoltán

2018.01.17. csütörtök 18:00
Bibliaóra
Igehirdető: Meláth Attila

2018.01.19. szombat 16:00
Házaskör -Fehérelefánt 2.

2019.01.20. vasárnap 10:00
Imaóra, istentisztelet
Igehirdető: Meláth Attila

2019.01.20. vasárnap 17:00
Ökumenikus Istentisztelet
Evangélikus templomban

 

 

A gyülekezet részletes programjának
excel táblázata xlsxide kattintva
 tölthető le

(2018.szept.-2019.jan.)


 

Követés

letöltés
face_small